Veel mensen hebben dromen. Een nieuwe fiets, een mooie reis maken, jouw droomhuis bouwen of een eigen bedrijf beginnen. Bijna altijd spelen financiën hierbij ook een rol. Want bijna alles kost geld in het leven. Maar wat als je financiële situatie je droom in weg staat? Geef je dan de droom op? Stel je deze uit? Ga je mee doen met alle loterijen? Dat zijn opties, maar ga eerst eens kritisch kijken naar je eigen financiën.

Bijna iedereen kan besparen op de vaste lasten, ik heb voorbeelden gezien van € 1000,- tot € 2000,- op jaarbasis. Daarnaast levert inzicht in de variabele uitgaven zoals boodschappen en andere aankopen vaak een heel ander beeld op als verwacht. Bijna iedereen geeft hier veel meer aan uit als ze denken. Dit loopt op tot honderden euro’s per maand. Hierop besparen is lastig, maar zeker mogelijk. Een droom als doel maakt besparen alleen maar makkelijker.

Een voorbeeld; Het lukt een gezin niet om te sparen en de droomreis stellen ze daarom maar uit tot na hun pensionering. Na het bekijken en bespreken van hun vaste lasten kunnen we € 1000,- op jaarbasis besparen. Daarnaast geven ze het dubbele aan variabele lasten uit als ze denken. Ze gaan aan de slag met het besparen hierop en dat levert ze circa € 250 euro per maand op. Totale besparing per jaar is € 3000,-! Die droomreis is nu binnen handbereik.

Ander voorbeeld; Meneer is niet meer gelukkig op zijn werk en heeft een droom zijn eigen bedrijf te starten. Maar er is een gezin te onderhouden. De vaste baan opzeggen betekent minder inkomen en een eigen bedrijf opstarten kost tijd. Vaak droomt hij over het winnen van de loterij zodat hij zijn droom kan waarmaken. Tot hij besluit niet langer te willen wachten. We nemen zijn inkomsten en uitgaven kritisch onder de loep. Moet hij zich wel overal voor verzekeren? Want er is spaargeld achter de hand. Welke snelheid van het internet is er echt nodig? Kan met overstappen geld bespaart worden? Hoeveel geeft hij uit aan kleding, boodschappen, uitjes etc. en wat is gemiddeld in de gezinssituatie? We stellen nieuwe ambitieuze budgetten voor alle variabele uitgaven. Dure, verre vakantie worden ingeruild voor een weekje Turkije. Resultaat na een jaar? € 10.000,- op de spaarrekening. Voldoende om het een jaar mee te redden tijdens het opstarten van het eigen bedrijf. Wat hij dan ook direct doet.