Geld en dromen zijn vaak aan elkaar verbonden. Die droom van een mooie reis, daar heb je toch echt geld voor nodig. Hoe zorg je dat je geld hebt om je droom waar te maken? Ik wil in deze blog graag mijn eigen verhaal met jullie delen.

Mijn dromen zijn door de jaren heen veranderd. Mijn droom was de wereld over te reizen. Dat heb ik gedaan. Ongeveer twee jaar geleden kwam de droom omhoog om mijn eigen bedrijf te beginnen. Dat leek onmogelijk.  We hadden wel elke maand geld over om van te sparen, maar mijn baan opzeggen zou zo’n zware aanslag zijn op onze financiën dat we niet meer rond zouden kunnen komen.  Maar in plaats van te zeggen; Een eigen bedrijf dat kunnen we niet betalen, zeiden we HOE kunnen we het betalen? Je leest het goed, we. Het was mijn droom, maar wanneer je samen bent moet je dit soort ingrijpende zaken samen aanpakken.

Het doel was een buffer opbouwen waarmee we een jaar het tekort in onze begroting op konden lossen. Enerzijds moesten we dus kijken hoe we zo snel mogelijk dat bedrag bij elkaar konden sparen en anderzijds naar hoe we met zo min mogelijk per maand rond konden komen. En we moesten bepalen hoe hoog het bedrag van de buffer moest zijn.

Stap 1 was kijken wat geven we waaraan uit? Dat houd ik al jaren bij, dus daar hadden we gelijk goed overzicht. De vaste lasten waren we altijd al redelijk kritisch op, maar ook wij konden wel overstappen of zaken opzeggen. Belangrijk hierbij was dat er wel een buffer van spaargeld is. Sommige risico’s konden we prima zelf opvangen en verzekeren was niet nodig. Het meeste konden we besparen op de variabele uitgaven, boodschappen, etentjes etc. Maar ook op reizen en aankoop van dure spullen.

Deze besparingen leverde wel wat op. Maar we hadden in ieder geval de helft  van een tweede inkomen nodig om rond te komen elke maand. We wisten nu hoeveel we moesten sparen. Een droom zonder een plan blijft een droom, dus hieraan gekoppeld maakten we een jaarbegroting. Ook alle variabele inkomsten werden hierin vastgelegd. Deze jaarbegroting werd het plan. Binnen een jaar € 10.000,- sparen bleek mogelijk.

Maar dan begint het zware werk pas. Je moet je vervolgens aan de gestelde nieuwe budgetten van het plan houden. Zeker de eerste maanden was dit een struggle. Anders boodschappen doen bleek helemaal niet makkelijk en onze kleine had van alles “nodig”. Ik had ook wel moeite met niet reizen, maar een vakantie naar Mallorca voor een goed prijsje loste dat op. We hadden ook wel enig vakantiebudget over gehouden. Dat is heel belangrijk, reserveer ook een “Fun” budget. Anders is het nooit vol te houden.  Kleding bracht ook moeilijkheden. Elke maand had ik wel van alles nodig met als excuus dat de rest niet meer paste na de bevalling.

Gelukkig hadden we ook nog een meevaller in de financiën waardoor we het doel toch gehaald hebben. En inmiddels heb ik alweer bijna een jaar mijn eigen bedrijf. Een droom die niet mogelijk leek toch waar gemaakt…

Wat is jouw droom?