We hebben hem bijna allemaal; de cv ketel. Hij zorgt ervoor dat je huis lekker warm is en dat je kunt douchen. We kunnen niet zonder. Als huurder zorgt de woning coöperatie voor het onderhoud en eventuele vervanging, maar als eigenaar van een koopwoning is dat je eigen verantwoordelijkheid. En er komt een moment dat de cv ketel aan vervanging toe is. Vaak kom je tot deze conclusie na een storing of een onderhoudsbeurt van een bedrijf zoals de Energiewacht. Deze bedrijven bieden je dan een oplossing, het leasen van een cv ketel. Grote voordeel hiervan is dat je niet ineens een groot bedrag op tafel neer hoeft te leggen, maar er zijn veel nadelen.

Een voorbeeld: Aanbod van lease van een nieuwe cv ketel voor 12,5 jaar voor maandelijks € 35,-. Om een goede vergelijking te kunnen moeten we het maandelijkse bedrag verder specificeren. € 25,- euro voor de ketel en € 10,- voor het servicecontract. Van de € 25,- die je voor de ketel betaalt is € 17,- voor de ketel en € 8,- rente.
Totaal betaal je in 12,5 jaar € 3750,- * voor dit lease contract. (€25,- x 12 maanden x 12,5 jaar). Daarnaast zit je 12,5 jaar vast aan een servicecontract van € 10,- per maand.
Dezelfde ketel inclusief installatie kost tussen € 1250,- en € 1500,-.
Het leasecontract kost je ongeveer 3 keer zoveel als het zelf kopen van een nieuwe cv ketel! €1250,- tegenover € 3750,-, dat is een verschil van € 2500,- ! En dit vertellen de verkopers van de leasecontracten er niet bij. Zij hebben het over een bedrag rond de € 2500,- voor aanschaf en installatie van een nieuwe cv ketel, maar dit is geen realistisch bedrag. Het verschil van € 1250,- vind ik dan overigens nog te groot.

Conclusie; geen leasecontract aangaan maar zelf een nieuwe cv ketel aanschaffen.

Maar wat nu als je geen € 1250,- hebt? Dan toch maar leasen? Ik zeg niet doen. Wellicht kun je de aankoop uitstellen tot je vakantiegeld/13e maand of lenen van familie of vrienden. En anders kun je ook nog lenen van een bank. Dan is het wel belangrijk dat je voor jezelf een aflosplan maakt en je daaraan houdt en dat je een lening afsluit met een gunstig rentetarief. Bijvoorbeeld in 1 jaar met € 100,- per maand aflossen. Uitgaande van het rentetarief bij bv FREO van 5% kost je dit maar circa € 50,- aan rente. Of in 2 jaar aflossen met € 50,- per maand. Reken dan op maximaal € 100,- extra kosten aan rente. Nog steeds een betere oplossing als € 2500,- over 12,5 jaar meer betalen voor je nieuwe cv ketel.
*In principe kun je de rente van €8,- per maand als woningeigenaar aftrekken bij de belasting. Bij een belastingtarief van 42% is dit € 3,35 per maand. Als je dit ook werkelijk doet betaal je voor het leasecontract € 502,50 over 12,5 jaar minder.