Het woord besparen roept vaak negatieve reacties op. Besparen betekent vaak ook dat je iets moet laten of je gedrag moet veranderen en dat is heel lastig. Maar kan besparen je ook wat opleveren? Ja, zeker.

Het makkelijkste is het besparen op vaste lasten. Bijvoorbeeld de energie. Bijna iedereen kan hierop besparen, al is het alleen maar omdat je welkomstkortingen krijgt als je overstapt. Besparen op het verbruik van energie wordt al lastiger. Apparaten echt uit zetten, laders uit stopcontacten halen, verwarming op tijd uitzetten, korter douchen enzovoort. Dit vraagt allemaal verandering in je gedrag. Maar kunnen wel geld opleveren. Vooral besparingen op gas lopen snel op omdat gas veel duurder is als elektriciteit.

Besparen op vaste lasten kan ook op een andere manier. Heb je bijvoorbeeld je auto allrisk verzekerd maar is deze al ouder? Heb je een losse mobiele telefoon verzekering maar wordt schade ook gedekt door je inboedelverzekering? Heb je supersnel internet maar heb je dat niet nodig? Stort je maandelijks een bedrag in een beleggingspolis zonder of met negatief rendement? Op deze manier bespaar je op overbodige kosten en dat alles zonder dat je er moeite voor hoeft te doen.

Het aller moeilijkste is vaak het besparen op de variabele lasten. Voor iedereen zit het pijnpunt op een andere plek. De een eet graag lekker en vindt besparen op boodschappen moeilijk, de ander hecht veel waarde aan een goed uiterlijk en vindt besparen op kleding en persoonlijke verzorging bijna onmogelijk. Het mooie is dat je hier zelf keuzes in kan maken. Als jij niet wilt besparen op kleding is dat prima. (Tenzij je echt in de financiële problemen zit natuurlijk) Doordat je wel bespaart op andere zaken heb je misschien zelfs wel meer geld om te besteden aan kleding. Minder geld uitgeven aan energie en meer aan mooie kleding.
Besparen betekent geld over. Om te sparen of om te besteden aan dingen die je leuk vind. Om grip op je geld te hebben geeft een goed gevoel. Of wellicht had je iedere maand geld tekort of financiële zorgen. Door de besparing krijg je financiële rust en heb je weer ruimte in je hoofd voor andere dingen.

Wil je beginnen met besparen? Start met de makkelijke zaken. Overstappen van energieleverancier, verzekeraar etc. Maak dan een lijstje met moeilijke besparingen, de verwachte besparing in geld en maak een prioritering. Welke wil je eerst aanpakken? Bijvoorbeeld eerst 50 euro per maand minder boodschappen. Als dat gelukt is benzine besparen door meer op de fiets te doen en het nieuwe rijden toe te passen enz. Alles in 1 keer veranderen mag natuurlijk ook, maar is heel moeilijk en kan de kans van slagen verminderen.

Een doel of een droom maakt het besparen vaak makkelijker. Want alles wat je wilt kopen kun je naast je droom leggen. Nu een pizza bestellen of dit jaar op vakantie? Een nieuw jurkje of sparen voor de studie van je kind? Wat is jouw droom?