Eerder schreef ik al een blog over het kopen, leasen of huren van een CV ketel en hoe de bedrijven die lease van CV ketels aanbieden de consument de zaken rooskleuriger voordoet als ze zijn. Lees de blog de CV ketel

Nu ontving ik een krantje over het leasen van een auto. Er zat ook een berekening bij waarbij natuurlijk de lease er als de goedkoopste optie uit kwam. Dat was natuurlijk te verwachten, maar daar ben ik het niet mee eens.

Autolease

Rentes
Allereerst rekenen ze bij kopen met een rentederving van 8,29%! Dit is een zeer onrealistisch percentage. Rentederving is de rente die je misloopt wanneer je het geld op een spaarrekening had laten staan. Al enige tijd ligt de spaarrente bij de meeste grote banken rond de 1% en 1,5% is over het algemeen echt het maximum. De € 55,56 kosten die hiervoor meegenomen worden zijn dus beduidend lager, namelijk maximaal € 10,-.
Bij de optie lenen rekenen ze met een rente van 7,73%. Onderaan staat op basis waarvan ze aan deze rente gekomen zijn. Namelijk de ANWB 6/2013. Ofwel een rente van twee jaar geleden. De huidige rente voor een persoonlijke lening ligt rond de 5,5%. Lagere rentes zijn ook mogelijk, maar dan moet je een hoger bedrag lenen.  De rente voor lenen is dus maar € 36,79 i.p.v. € 51,79. Een verschil van € 15,- per maand.

Autoverzekering
Het tweede onderdeel waar ze leasen ogenschijnlijk bevooroordelen boven kopen of lenen is de autoverzekering. Nu kan ik de voorwaarden en inhoud van de verzekering niet inzien, maar kan wel een inschatting maken. Ze rekenen met een premie van € 65,45 per maand, maar dat is wel een maximaal bedrag die ik nergens kan terug vinden. De premie is afhankelijk van vele factoren. Je woonplaats, je leeftijd en het aantal schadevrije jaren. Zo levert een premieberekening o.b.v. 33 jaar, 0 schadevrije jaren en wonend in Groningen een premie rond € 40,- op. Bij tien schadevrije jaren daalt de premie zelfs naar € 20,- per maand. (Bij alles ben ik van een allrisk verzekering uitgegaan) De woonplaats aanpassen naar Amsterdam waar het risico hoger ligt levert maar een prijsstijging van € 5,- op. Een verschil van € 20,- tot € 45,- per maand op de autoverzekering dus!

Conclusie
Kopen komt in mijn berekening € 65- 90 goedkoper uit. (€ 45 rentederving en € 20-45 autoverzekering).  Lenen komt in mijn berekening € 35-60 goedkoper uit. (€ 15 lagere rente en € € 20-45 autoverzekering)
Kosten waren koop € 296,50, lenen € 292,73 en lease € 224,-.  Voordeel in 36 maanden € 2610,-
Realistischer is koop € 206-231,-, lenen € 257- 232,- en lease € 224,-. Dan kan het je dus zelfs meer geld kosten i.p.v. dat het voordeel oplevert.

Ik wil niet zeggen dat leasen geen goede optie is, maar wees kritisch op rekenvoorbeelden. Zeker als het product wat het bedrijf verkoopt er als beste uit komt. Zoek informatie op bij onafhankelijke partijen. De Consumentenbond heeft er bijvoorbeeld onderzoek naar gedaan. Hun conclusie was dat als je een nieuwe auto koopt met een lening tegen 5,7% rente,  10 leasebedrijven een betere deal hebben. Wanneer je voldoende spaargeld hebt, dan ben je in hun rekenvoorbeeld slechts bij één leasebedrijf goedkoper uit.  Ze wijzen ook op andere aandachtspunten bij lease en geven aan dat je goed moet letten op de kleine lettertjes. Lees meer http://www.consumentenbond.nl/auto/extra/auto-kopen-of-prive-leasen/.